Auteursrecht, copyright, gebruikersrecht en meer

Een lastig en vaak moeilijk te vatten punt bij het gebruik van afbeeldingen en ideeën en meer zijn auteursrechten, copyrights, trademarks, gebruikersrecht et cetera. In ons huidige tijdperk is het eenvoudig om te denken dat alles wat je maar kunt vinden op Google images, Flickr en allerlei andere sites waar je afbeeldingen kunt vinden vrij is om te gebruiken. Dat is absoluut niet het geval en voorzichtigheid is dan ook geboden zodat je niet in juridische problemen komt.

Op (bijna) alles wat gecreëerd is door iemand rusten rechten of dit nu geschreven teksten, foto’s, illustraties, logo’s, ontwerpen, kunstwerken en meer zijn. Voor deze rechten hoeven de makers niets te doen deze liggen automatisch bij de maker of bedenker tenzij dit specifiek vastgelegd is in een juridisch geldig document wat meestal niet het geval is. Het gebruiken van andermans werk is dus (zonder een dergelijke overeenkomst) bij voorbaat strafbaar. En zo simpel ligt het.

Wat zijn dan al die verschillende termen zoals auteursrecht, copyright, trademark et cetera. Die verschillende termen duiden specifieke zaken aan. Deze zijn voor nu niet van belang dat leg ik later wel uit.

Voorbeeld #

Laten we een voorbeeld geven dat werkt vaak verhelderend. Een afbeelding die je vind op Google is niet bij voorbaat bedoeld voor jou om te gebruiken. Google maakt geen onderscheid tussen wat hij vind en geeft ook niet aan of een afbeelding vrij is voor privé, algemeen of commercieel gebruik. Je zult dus de maker of verkoper van deze afbeelding moeten zien te achterhalen om eventueel te vragen of je de afbeelding voor jouw doeleind mag gebruiken. Lukt dat niet, doe het dan ook niet. Dit geldt dus (ja ik val in herhaling) voor teksten, foto’s, afbeeldingen, video’s, muziek en ga zo maar door. Dit geldt ook voor foto’s van niet bekende of wel bekende personen maar dat spreekt eigenlijk voor zich… je hebt dan te maken A: met de fotograaf van de foto en B: met het portretrecht van de persoon, of dit nu wel of niet een bekende persoon is. Zodra iemand herkenbaar in beeld staat is hier al sprake van.

Een waarschuwing die echt realistisch is #

Doe je dit wel, dan loop je het risico dat de maker hier achter komt (en hoe, wat, waarom en wanneer maakt hier niet uit) en je hiervoor een rekening stuurt. Zo simpel gaat dat. En wat het bedrag is? Dat bepaalt de maker, dus schrik niet als je rekening krijgt van enkele duizenden euro’s terwijl je zelf niet van kwaad bewust bent. En, het is een strijd die je als misbruiker nooit gaat winnen dus je bent altijd de sjaak.

Sterker nog. Er zijn tegenwoordig juridische specialisten die het hele internet af zoeken om te kijken of content (in de vorm van tekst of afbeeldingen) van hun klandizie niet ergens ge-/misbruikt worden. En dat is niet zo heel ingewikkeld voor ze want ze hoeven alleen maar te Googlen =). Ja, ook zij gebruiken simpelweg Google om te kijken en op te zoeken. Vinden ze op jouw site bijv. een afbeelding van hun waarvoor jij geen licentie hebt, dan gaan ze op onderzoek uit en kloppen ze bij je aan. En denk niet dat je eerst een waarschuwing krijgt. Ze kijken hoe oud je site is en bepalen daarmee de duur van het gebruik. Daar maken ze een rekensom op die meestal niet misselijk is.

Ervaring en advies #

Wij kunnen (helaas) zeggen dat wij hier ervaring mee hebben. Niet van onszelf, maar wel van klanten die afbeeldingen hadden gebruikt zonder licentieafspraken. Daar kunnen wij uiteraard niets aan doen, wij weten niet wat een ieder allemaal plaatst op zijn of haar website. Die verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar van de site.

Heb je nou geen zin om een fotograaf in te schakelen of een copywriter voor je tekst dan zijn er natuurlijk evengoed opties. Doe het bijvoorbeeld zelf of kijk of je afbeeldingen kunt kopen op een stockfoto site waar er tegenwoordig tal van te vinden zijn. Let daarbij wel goed op wat voor licentietype je koopt of krijgt aangezien daarin ook nog veel verschillen in zijn. Sommige geven aan dat je het voor alle commerciële doeleinden zonder limieten mag gebruiken, maar andere stellen daar limieten voor zoals alleen te gebruiken voor je website of met een max. aantal hits, maximaal beeldformaat, maximaal x-aantal publicaties en ga zo maar door.

Mede daarom vervaardigen wij altijd zelf eigenhandig de content zoals tekst, foto’s, illustraties, logo’s, ontwerpen en meer. Dan ben je verzekerd van uniek en eigen materiaal waarvan je  van het gebruiksrecht geniet.

Wil je meer weten over auteursrecht, copyright, gebruiksrecht en licenties? Lees dan verder op onze site https://huisstijlkluis.nl

Auteurs- en gebruiksrecht