Wat zijn emailheaders en waar vind ik ze?

Table of contents

Wat zijn headers?
Headers bevinden zich in een e-mailbericht wat u heeft ontvangen. Met de informatie in het e-mailtje kunt u diverse zaken opmaken. Zo kunt u in het geval van een SPAM classificering of het retour ontvangen van een foutmelding hierin terug zien waarom dit gebeurd.

Hoe kan ik de headers inzien?
U kunt het bericht wanneer deze in een emailprogramma zoals Outlook of Apple Mail word bekeken kopieren naar het bureaublad. U kunt het bericht in de meeste gevallen simpelweg vanuit het e-mailprogramma slepen naar het bureaublad. Er zal automatisch een e-mailbestand worden aangemaakt. Dit bestand kunt u openen in Windows Kladblok waarmee u de headers kunt gaan lezen.

Headers bekijken in Outlook 2010
Wanneer u gebruik maakt van Outlook 2010 dan kunt u de headers van een bericht in zien door de volgende stappen te doorlopen.

  1. Dubbelklik op het betreffende bericht zodat deze in een eigen venster opent.
  2. Klik in het nieuwe venster links bovenaan op de button ‘Bestand‘.
  3. Klik op de grote button ‘Eigenschappen‘.
  4. Onderaan in het nieuwe venster ziet u de zogenaamde ‘Internetheaders‘.

Headers bekijken in Outlook 2007
Wanneer u gebruik maakt van Outlook 2007 dan kunt u de headers van een bericht in zien door de volgende stappen te doorlopen.

  1. Klik met de rechtermuisknop op het betreffende bericht en kies voor ‘Bericht opties‘.
  2. Onderin het venster ziet u de Internet Headers.

Inhoud van de headers
In de headers staat informatie over de afzender, maar ook over de weg die een e-mail heeft afgelegd. Omdat de informatie in de headers complex is, vindt u hieronder een toelichting over de velden die u kunt tegenkomen in de headers.

From:
Dit is het adres waarvandaan de e-mail is verzonden. Normaal wordt dit door uw e-mailprogramma ingevuld. Dit is, in het geval van spam, echter niet per definitie waar. Spam wordt verstuurt door en naar willekeurige adressen, maar kan er ook voor zorgen dat het From-veld veranderd wordt in een fictief e-mailadres of een adres wat gevonden is in een bestand op de computer van de verzender. Ook spammers gebruiken geregeld fictieve e-mailadressen.

To:
In dit veld vindt u het adres aan welke de e-mail is gericht. Helaas wordt dit veld door spammers nogal eens vervalst. Hierdoor kan het voorkomen dat het adres in dit veld niet overeen komt met het adres waar het bericht wordt afgeleverd. Een spam e-mail kan daardoor bij u terechtkomen zonder dat uw e-mailadres in het To-veld staat.

Cc:
Cc staat letterlijk voor Carbon Copy. U kent het carbon-papier wellicht nog wel, hiermee kunt u een exacte kopie krijgen van hetgeen u op een vel papier typt of schrijft. Het Cc-veld werkt hetzelfde, de e-mailadressen die in dit veld zijn ingevuld, ontvangen een kopie van het verstuurde e-mailbericht. Het Cc-veld kan echter vervalst worden door spammers, net als het To-veld.

Bcc:
Bcc betekent Blind Carbon Copy. De e-mailadressen die in dit veld opgenomen zijn, ontvangen een kopie zonder dat de andere ontvangers dit zien. Dat verklaart het woord ‘Blind’. Het kan verwarrend zijn om een e-mail te ontvangen waarbij u niet in het To- of Cc-veld staat. U kunt er bij zo’n e-mail van uit gaan dat uw e-mailadres in het Bcc-veld ingevuld was. Soms staat er in een header een lege Bcc-regel. Meestal geeft dat aan dat er gebruik is gemaakt van een Blind Carbon Copy. Andersom geldt dat niet: als het Bcc-veld gebruikt is, kunt u dat niet per definitie terugzien in de headers.

Subject:
In dit veld hoort een korte samenvatting van het te verzenden bericht ingevuld te worden.

Date:
Dit is de datum en tijd waarop het e-mailbericht verzonden is. Dit betekent dus dat de tijd in dit veld gebaseerd is op het tijdstip waarop de verzender van de e-mail op de ‘Verzenden’-button heeft gedrukt. Het slaat dus niet op het tijdstip waarop de verzender deze e-mail heeft geschreven.

Reply-to
In dit veld staat het e-mailadres waar antwoorden op die e-mail heen gestuurd worden. Ontbreekt het Reply-To-veld, dan wordt een antwoord gestuurd naar het adres in het From-veld.

In-Reply-To:
In deze regel staat de Message-ID van het bericht waarop gereageerd is. Een Message-ID is een unieke specificatie die aan een e-mailbericht wordt toegekend. Deze informatie is niet van belang voor de mailservers die dit bericht onderweg tegenkomt, maar wel voor uw e-mailprogramma. Als u een ‘threaded’ e-mailprogramma gebruikt (een e-mailprogramma dat e-mails groepeert die antwoorden op elkaar zijn) is de informatie in het In-Reply-To-veld belangrijk.

Tags #

headers

Inhoudsopgave