Wat te doen bij verdachte e-mails over uw domeinnaam

Bekende valkuilen #

We zijn allemaal bekend met situaties zoals spookfacturen en ongevraagde vermelding in onbekende gidsen. Ook het last-minute telefoontje op vrijdagmiddag om een “bevestiging” te ondertekenen valt hieronder. Deze trucs kunnen ervoor zorgen dat u vastzit aan iets wat u eigenlijk niet wilt.

Ook van toepassing op domeinnamen #

Helaas komen dergelijke praktijken ook voor in de domeinnaambranche. Regelmatig krijgen onze klanten meldingen via telefoon of e-mail dat iemand anders “hun” domeinnaam met een andere extensie wil registreren. Zij zouden het eerste recht hebben om deze domeinnaam vast te leggen, vaak voor een periode van tien jaar. En als ze heel slim zijn dan staat er ook dat het voor maar slechts 10,- is. Maar in de kleine lettertjes lees je dan weer dat het een aanbieding is waarbij het 1e jaar 10,- is en de vervolgjaren 460,- per jaar. Doe dat eens x 9. En dat voor een domeinnaam die normaliter ronde de 10,- per jaar kost.

Hoe werkt het? #

We zien doorgaans drie vormen van deze fraude:

 1. Spooknota’s: U ontvangt een “factuur” waarin u wordt gevraagd te betalen voor de registratie van een domeinnaam, zonder dat de specifieke domeinnaam vermeld wordt. Deze fraude komt vooral voor bij .NL- en .BE-domeinen.
 2. E-mail: U krijgt een mail met de melding dat een ander bedrijf uw domeinnaam wil registreren. Soms volgt er een telefoontje, waarbij naar de directeur wordt gevraagd. Deze vorm komt vaak voor bij domeinen uit het verre oosten (bijvoorbeeld China en Hong Kong).
 3. Telefoon: Een Nederlandstalige persoon belt met dezelfde boodschap als de e-mail, maar probeert u direct telefonisch te overtuigen. U krijgt te horen dat iemand een domeinnaam wil registreren die erg lijkt op de uwe, en of u daarmee akkoord gaat. Dit berust op de angst dat een ander “uw” domeinnaam krijgt. Er is echter geen verplichting om u het eerste recht te geven.

Wat kunt u het beste doen? #

Negeer dergelijke berichten of wijs ze duidelijk af. Ontvangt u een spooknota? Lees de kleine lettertjes; vaak staat erin dat het geen factuur is, maar een opdrachtbevestiging. Als de fraude telefonisch plaatsvindt, beëindig dan het gesprek direct en houd er rekening mee dat het gesprek kan worden opgenomen. Vermijd woorden die later kunnen worden gebruikt om een mondeling akkoord te vormen. Ontvangt u een e-mail, dan hoeft u hier niets mee te doen.

Tips om dit te voorkomen #

U kunt maatregelen nemen om domeinfraude te voorkomen of om er adequaat op te reageren. Hier zijn enkele tips om het risico te beperken:

 1. Controleer alle nota’s inzake domeinen: Controleer inkomende nota’s met betrekking tot domeinnaamregistraties. Controleer de vermelde domeinnaam en de afzender. Gerenommeerde hostingbedrijven vermelden altijd de betreffende domeinen.
 2. Telefoonfraude: Vraag bij telefonische fraude naar de contactgegevens van het bedrijf en beëindig het gesprek direct.
 3. Gebruik uw gezond verstand: Een domeinnaam is uniek; als u een domein bezit, kan een ander dat niet registreren. U hoeft niet alle mogelijke extensies te registreren, vooral als u niet actief bent in die landen.
 4. Doe zaken met uw vertrouwde provider: Besluit u toch een domein te registreren, doe dat dan bij uw reguliere provider om zeker te zijn dat het domein ook echt wordt vastgelegd.
 5. Melding doen: Maak altijd melding bij officiële instanties zoals de Fraudehelpdesk, Kamer van Koophandel, SIDN, Unizo, NSZ of DNS.be.

Bedrijven die dit doen #

Meldingen zijn ontvangen van onder andere:

 • .NL Domein host
 • drsBenelux.com
 • Bedrijvengidsonline.nl
 • .BE Domein host
 • IP Data s.r.o.
 • TIPO (telefonisch)

Wat kunt u zelf doen? #

Proactief handelen kan helpen. Registreer de domeinen die voor u belangrijk zijn, inclusief variaties zoals met en zonder streepje. Als u in meerdere landen actief bent, registreer dan de relevante extensies. Deponeer uw bedrijfs- of merknaam als merk. Zo kunt u aantonen dat u meer rechten hebt op een bepaalde domeinnaam. Wilt u controleren of een domein nog beschikbaar is? Controleer dan uw domeinnamen regelmatig.