Hoe en wat betreffende FTP gegevens en een SLA ofwel Service Level Agreement.

Table of contents

Een vraag die we niet al te vaak krijgen maar toch heel soms en dan meestal niet vanuit de klant maar vanuit derde partijen waar de klant wellicht zaken mee doet zoals zoekmachine optimalisors, social media beheerders of de IT’er. We hebben het dan over de vraag van het verstrekken van FTP gevens of database gegevens van de website.

Wij kunnen die gerust verstrekken uiteraard, dat is het probleem niet, maar op het moment dat een klant bij ons geniet van een Service Level Agreement en dus van optimale veiligheid, snelheid, updates, backups enzovoort dan verstrekken wij de FTP gegevens niet en dit heeft een zéér goede reden en tevens meestal eenvoudig oplosbaar. Wanneer wij een SLA overeenkomst met onze klant hebben dan zijn wij verantwoordelijk voor een heel scala aan zaken waarbij een van de voornaamste de gezondheid van hun website is. Daar zijn wij heel zuinig op.

Wanneer wij aan externe partijen FTP of database logins gaan verstrekken dan kunnen wij niet meer garant staan voor de werking van de website simpelweg omdat wij niet weten wat de andere partij allemaal doet of gedaan heeft. Wanneer de site dan kuren heeft of krijgt dan is het bijna onmogelijk om te achterhalen waar dit door gekomen is maar dienen wij het probleem wel op te lossen. Stel dat het probleem veroorzaakt is door de externe partij en wij hier 5 uur naar hebben moeten zoeken, kunnen wij dit dan ook factureren aan deze partij denkt u? Nee dus, maar zo zou het wel moeten zijn. Moeten we de klant hier dan voor gaan factureren? Nee, want die is in de veronderstelling dat hij van een SLA geniet en dit soort kosten dus hieronder vallen en gedekt zijn.

Om dit soort issues te voorkomen geven wij dus in het geval van een lopende SLA de FTP- of database gegevens niet door tenzij hier hele specifieke afspraken over gemaakt worden met de klant wat meestal inhoud dat we alles blijven uitvoeren met als bijgekomen regel dat alle voorwaarden van het SLA vervallen en we dus geen garanties kunnen afgeven.

Meestal blijkt het ook helemaal niet nodig uiteindelijk omdat veel externe partijen bijvoorbeeld enkel even de Google analytics code of een ander soort code of scriptje willen toevoegen. Dit voeren wij meestal gewoon kosteloos uit maar op deze wijze weten wij wel wat er gebeurd en tevens dat het op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Iedereen blij. Dus mocht je dit aan de hand hebben stel ons simpelweg de vraag wat je wilt en wij zullen dat uitvoeren mits dit niet schadelijk kan zijn voor de werking van de site.

Tags #

sla, ftp, file transfer protocol, ftg gegevens, ftplogin, login