Internet Explorer is dood

image_pdfPDF

en nu?

Sinds kort is Edge de enige Microsoft-browsers die nog worden ondersteund. Het gebruik van oudere versies wordt dan ook ten sterkste afgeraden.

Wat heeft Microsoft precies aangekondigd?
Je zou het een vervroegde voorjaarsschoonmaak kunnen noemen. Microsoft is gestopt met de ondersteuning voor oudere versies van Internet Explorer. Na 12 januari (2016) krijgen Internet Explorer 8, 9 en 10 geen updates meer voor de beveiliging. De laatste update zal gebruikers regelmatig waarschuwen dat ze moeten overstappen op Edge. Ook Windows 8 wordt niet meer bijgewerkt. Gebruikers moeten overstappen naar Windows 10.

Wat gebeurt er als je de oude browsers blijft gebruiken?

Grote kans dat je malware en virussen binnenkrijgt. Ook een ongebruikte IE-versie levert gevaar op door de integratie van Windows met Internet Explorer.

Een aantal quotes

Waarom ondersteunt IE de nieuwe scripts niet?

Microsoft is in 2016 zelf gestopt met het ondersteunen van nieuwe features in Internet Explorer. Zij biedt alleen nog “security updates, compatibility fixes, and technical support“.

Ons advies

Wij (en Microsoftzelf) adviseren iedereen die nog Internet Explorer gebruikt, om hun browser te upgraden naar Microsofts nieuwe browser: Edge. Zelf hebben wij een voorkeur voor Google Chrome. Ook Microsoft raadt aan om Internet Explorer in te ruilen voor een moderne browser. En daar zijn een hoop goede redenen voor.

De oude Internet Explorer wordt niet meer ondersteund

Want precies daar wringt het schoentje voor Internet Explorer 11: het is een oude browser die niet langer ondersteund wordt door Microsoft (de laatste release dateert van 11 april 2017), veiligheidsproblemen creëert en simpelweg niet meer naar behoren functioneert met de nieuwste technologie. Hoog tijd om afscheid te nemen dus!

Microsoft zegt zelf: weg ermee

Toch maken bedrijven die zich in die omschrijving herkennen maar beter zo snel mogelijk komaf met die werkwijze. Dat schrijft Chris Jackson, senior cybersecurity architect bij Microsoft, in een recente blogpost.

Is er leven na Internet Explorer 11?

Microsoft heeft zelf wel maatregelen genomen om de technische schuld in Internet Explorer niet al te hoog op te laten lopen. Bij de introductie van Internet Explorer 11 (in 2014) werd er bijvoorbeeld afgestapt van wildcards voor oude websites, en werd de gebruiker verplicht om manueel een blacklist aan te maken voor websites waarvoor backwards compatibility vereist was.